Marele principiu Yin-Yang : originea Universului
Intr-un moment foarte indepartat din trecut, unitatea primordiala nediferentiata care a precedat formarea stelelor, a planetelor si a tuturor elementelor si energiilor diferite ale universului a fost scindata pentru a produce doua forte polare, ce au pus in miscare fluxul continuu al creatiei. Cunoscut in cosmologia occidentala sub numele de „Big Bang”, acest moment primordial este descris succint in Tao Te Qing: „Din Unul s-au nascut Doi”. Cele doua forte au ajuns sa fie cunoscute sub numele de yin si yang, iar polaritatea pe care au produs-o si care, la randul ei, a dat nastere la tot ceeea ce exista in univers se numeste „Marele principiu yin-yang”.
Polaritatea este premisa fundamentala a tot ceea ce inseamna existenta concreta, e baza oricarei creatii, fundamentul oricarei mutatii sau schimbari si reprezinta campul in care energia si materia se angajeaza in jocul lor neincetat de formare si dizolvare, de interactiune si transformare. Yin, ideograma care insemna initial „partea umbrita a unui deal”, se refera la aspectul negativ si intunecos, la principiul pasiv, feminin, la luna si la apa, la ceea ce este docil si maleabil, la aspectele interne si inferioare ale oricarui domeniu, ale unei creatii sau ale unui sistem energetic. Yang, care insemna „partea insorita a unui deal”, denota aspectul pozitiv si lumina, principiul activ, masculin, soarele si focul, ceea ce este dur si agresiv, aspectele exterioare si de suprafata. Este important sa ne dam seama ca yin si yang nu sunt doua tipuri diferite de energie, ci mai de graba, cei doi poli opusi, dar complementari, dupa cum indica in mod clar si ideogramele originale, yin si yang se pot transforma una in cealalta, deoarece, atunci cand planeta se roteste si unghiul luminii soarelui se schimba, partea insorita – yang – a dealului devine intunecoasa yin, in timp ce partea yin se lumineaza si devine yang.
Polaritatea yin-yang in arta Qigong
Polaritatea yin-yang se manifesta in fiecare aspect al artei Qigong, ca si in corpul uman sau in sistemul energetic al omului. In cazul respiratiei, inspiratia este yin, iar expiratia este yang. In corp, partea superioara, cea exterioara si spatele sunt yang, iar partea inferioara, interiorul si fata sunt yin. Sangele tine de yin, fiind in legatura cu energia, care tine de yang. Capul este yang, iar zona sacrala este yin. Organele fu, „goale pe dinauntru”, sunt yang, iar cele dzang, „masive”, sunt yin. Gandurile sunt yang, in timp ce sentimentele sunt yin si asa mai departe, in cadrul fiecarui aspect al corpului, al energiei si al mintii.
Termenii populari apar in mod constant in fiecare fateta a artei Qigong, asadar, sa trecem in revista cateva dintre cele mai frecvente si mai importante perechi, dintre care fiecare reprezinta diferite aspecte functionale ale principiilor yin si yang.
Principiul Yin-Yang reflectat in aspectul prenatal (sian-tian) si postnatal (hou-tian)
Prenatal (sian-tien) si Postnatal (hou-tien) – toate nivelurile vietii au aspectele lor prenatale si postnatale. Aspectul prenatal este potentialul primordial pe care il aducem in viata noastra la nastere, in timp ce aspectul postnatal e forma temporara pe care acest potential o adopta in cursul vietii noastre materiale. Astfel, esenta prenatala este potentialul creativ pe care il primim in momentul conceptiei, din fuziunea spermatozoidului cu ovulul date de parintii nostri. Aceasta esenta primordiala este stocata in glandele noastre sexuale masculine sau feminine si e apoi transmisa mai departe din generatie in generatie, prin reproducerea sexuala. Esenta postnatala este produsa in timpul vietii, din hrana, apa si aer, si ia forma sangelui, a hormonilor, a limfei si a altor fluide vitale ale corpului. In acelasi mod, energia prenatala, cunoscuta in limba chineza si sub numele de yuan-qi (energia primordiala), este energia transformata din esenta prenatala a glandelor, ca si energia asimilata din sursele cosmice din Cer. Energia postnatala vine din sursele pamantesti, cum ar fi hrana si apa, plantele medicinale si aerul, extrase si rafinate de sistemele digestiv si respirator. Spiritul prenatal este „mintea primordiala Tao”, sufletul nemuritor si scanteia originara a constiintei care „nu se naste si nu moare”. Spiritul postnatal este mintea umana a realitatii temporale de pe pamant, inclusiv perceptia senzoriala, gandurile si sentimentele, personalitatea si eul. Scopul celor mai inalte niveluri de practica Qigong este acela de a dezvolta constiinta vie a spiritului primordial, o sarcina dificila care necesita recunoasterea si acceptarea naturii artificiale si efemere a eului. Atingerea constientizarii primordiale a mintii Tao este cunoscuta sub numele de „iluminare” sau „nemurire”.
Principiul Yin-Yang reflectat in polaritatea dintre Foc (hou) si Apa (shui)
Focul (hou) si Apa (shui) – Focul este simbolul arhetipal al principiului yang, in timp ce Apa reprezinta principiul yin. In sistemul energetic uman, Focul este forma temporara a energiei produse de metabolism si respiratie, iar Apa este energia primordiala stocata in glande. In cursul normal al vietii, Focul se aprinde in sens vertical si se disperseaza in ganduri discursive, emotii contradictorii si activitati fizice ale vietii de fiecare zi, in timp ce energia Apei din glande curge in jos si in afara, disipandu-se prin activitate sexuala si stress. Scopul alchimiei interne cunoscuta in practica taoista sub numele de nei-gong („activitate interna”), este acela de a inversa cursul Focului si al Apei si, astfel, de a incetini procesul de imbatranire si de a prelungi viata. Acest lucru este obtinut prin mentinerea energiei Focului in afara capului, a inimii si a plexului solar, ea fiind, in schimb, rafinata si redirectionata prin canalele majore si stocata in campul elixirului inferior, situat sub ombilic. In acest timp, pretioasa energie a Apei, care se disperseaza in mod normal prin activitate sexuala si stres, e conservata si ridicata prin canalele spinale spre cap, unde este folosita pentru a hrani facultatile spirituale.
Principiul Yin-Yang reflectat in polaritatea dintre Miscare (dung) si Nemiscare (jing)
Miscarea (dung) si Nemiscarea (jing) – miscarea este o forma de manifestare a activitatii yang, iar nemiscarea reflecta calmul, linistea reconfortanta a principiului yin. Activitatea agitata a vietii de fiecare zi face ca Focul sa se aprinda si sa consume rezervele de esenta si energie, in timp ce nemiscarea meditatiei calmeaza sistemul, raceste Focul si conserva resursele vitale. Astfel, practica nemiscarii constituie una dintre metodele principale de conservare a sanatatii si de prelungire a vietii in practica Qigong. Nemiscarea nu se refera doar la nemiscarea fizica, ci presupune si pacea mintii si liniste emotionala. In Qigong, miscarea si nemiscarea sunt intotdeauna echilibrate intre ele, cum ar fi nemiscarea interioara a mintii echilibrate cu miscarea exterioara a corpului in exercitiile mobile sau miscarea energiei interioare care are loc in timpul meditatiei prin nemiscare. In viata de zi cu zi, majoritatea oamenilor nu experimenteaza niciodata adevarata liniste, deoarece mintile lor sunt intotdeauna pline de ganduri si, chiar si in somn, mintile si corpurile lor se zbuciuma din cauza viselor tulburatoare provocate de grijile zilnice.
Principiul Yin-Yang reflectat in polaritatea dintre Interior (nei) si Exterior (wai)
Interiorul (nei) si Exteriorul (wai) – aspectele exterioare ale practicii Qigong sunt cunoscute sub numele de wai-gong; acestea includ toate miscarile corpului si apartin aspectului yang; activitatea interna este numita nei-qong si implica, in principal, mintea si respiratia, apartinand aspectului yin. Atingerea unui echilibru armonios intre aspectele exteioare si cele interioare ale practicii reprezinta un principiu fundamental in Qigong. De asemenea folosirea mancarurilor, a plantelor medicinale si a altor suplimente materiale pentru a mentine sanatatea fizica este considerata o metoda exterioara de practica, in timp ce utilizarea elementelor imateriale ale spiritului si energiei apartine practicii interioare.
Scopul practicii Qigong este de a atinge echilibrul Yin-Yang
In toate aceste aspecte diferite ale polaritatii yin si yang, scopul practicii Qigong este acela de a atinge intotdeauna un echilibru optim intre cei doi poli si de a evita extremele in oricare dintre cele doua directii. Conform principiilor MTC (Medicinei Traditionale Chineze), dezechilibrul polaritatilor yin – yang ale diferitelor sisteme energetice din corp este cauza tuturor bolilor si, in consecinta, cele mai bune moduri de a vindeca si de a preveni bolile, precum si de a stopa degenerarea tesuturilor sunt recuperarea si mentinearea unui echilibru natural sanatos in toate aspectele si stadiile sistemului energetic uman. Qigong este modul cel mai direct si mai eficient de a atinge acest scop.
Sursa: Qi Gong – Manual de initiere
Autor: Daniel Reid