Biografia Maestrului Hoang Nam Wu Tao Kung Fu

mart. 26, 2013 | Biografii

Biografia Maestrului Hoang Nam Wu Tao Kung Fu

mart. 26, 2013 | Biografii

Hoang Nam Wu Tao Kung Fu

Maestrul Hoang Nam a inceput sa practice artele martiale inca de la varsta de 6 ani.

Hoang Nam s-a nascut in Vietnam intr-o famile de oameni simpli. unchiul sau Hoang Minh era maestru in box „chino-vietnamez” si el este cel care l-a initiat pe micutul Nam in artele martiale la varsta de 6 ani.

Cativa ani mai tarziu, o vocatie precoce if face sa bata la poarta Marelui Maestru Wong Tse care il invata arta Shaolin Quan in cadrul uneia dintre cele mai prestigioase scoli din tara.

Transformat, tanarul baiat nu renunta si, timp de 3 ani, revine regulat la Marele Maestru. In final, acesta din urma cedeaza in fata unei asemena tenacitati, si se hotaraste sa il supuna unei probe obligandu-l ca timp de 6 luni sa stea in pozitia calaretului 2 h/zi, restul zilei fiind consacrat treburilor casnice.

In ciuda staturii sale mici chiar si dupa criteriile locale, Hoang Nam se va arata demn de renumele scolii maestrului Wong Tse pana cand 5 ani mai tarziu i se va da voie sa coboare de pe munte, ultimul test care il va face sa-i infrunte pe cei mai buni discipoli.

La 19 ani Hoang Nam este insetat de cunostinte, recomandat de catre maestrul sau, el studiaza sub indrumarea altor experti ramarcabili ca Phoa Yang din TaijiQuan sau Truong Thanh care ii transmite Vo-Co Truyen, Vo-ul traditional.

Dar in 1945 va cunoaste disciplina care il va face cunoscut pt prima data in Europa – karate. Pentrut ca era razboi la el in tara, oficialii japonezi i-au ocupat casa familiala. El incepe sa se antreneze in artele martial de „razboi” – karate, kendo, aikido, iaido si bo-jutsu. Acestea il vor initia in disciplina care marca ideologia agresiva a cuceritorilor, care nu cautau decat eficacitatea. Acest context al razboiului va lasa cateva urme in stilul Wutao. La sfarsitul razboiului paticipa la primele competitii de arte martiale si are rezultate notabile in 1948 la Campionatul universitar de arte martiale din Saigon.

Din nefericire un nou conflict intunecat ravaseste Vietnamul, bulverseaza societatea si destrama familiile. La insistenta apropiatilor isi paraseste tara si alege Franta ca tara de refugiu.

Ajunge in Paris in 1950, unde singurul stil cunoscut era Judo. Va preda in 1953 intr-un cerc de prieteni apropiati Kungfu TiêuLâm, sub denumirea de “Practica Fizica Completa”.

Nu dupa mult timp, in 1957, face parte din comitetul tehnic al “Federatiei de Karate si Box Liber”, pe care il prezideaza impreuna cu un alt pionier, expert in Judo, Me Henry Plée.

In acelasi an, deschide prima scoala oficiala, care face parte din prima generatie de Karate european. Alaturi de Karate, Maestrul Hoang Nam isi impartaseste si celelalte cunostinte: Aikido, Kendo, Iaîdo si Taiji Quan.

Cererea fiind foarte mare, acesta sustine numeroase stagii in toata Franta, dar si in diverse tari din Europa si din Africa. In 1959, se reintoarce in sud-estul Asiei, unde continua sa studieze cu scopul de a se perfectiona.

In anul 1962 fondeaza propriul sau stil, Kungfu Wutao, o sinteza de diferite curente de arte martiale chinezesti si vietnameze pe care le studiase. Urmand traditia Maestrilor, nu preda acest stil decat celor mai avansati si demni elevi ai sai.

In 1964, este numit consilier tehnic in cadrul Uniunii Franceza de Karate si membru al comisiei nationale de Judo (U.F.K.- F.F.J.D.A.). Multi ani dupa aceea, el va fi singurul reprezentant de Kungfu din Franta. In 1965, se casatoreste in Paris cu Kim-Ly Ung, care venise sa studieze in capitala.

Ea se antreneaza cu el si va fi prima femeie din Franta care a obtinut centura neagra in Kungfu.

In 1967 se naste primul lor copil, Nghi – prestigiosul, urmat curand si de un mic fratior in 1969, Long – dragonul. In tot acest timp, el nu a incetat sa sustina stagii in toata Franta, Europa si Africa. Este arbitru in cadrul campionatelor mondiale de Karate din 1971, iar in anul urmator se naste micuta lui fiica Phuong – Phoenixul – in Cambodgia.

In 1973, grupeaza Kempo-ul si Kungfu-ul intr-o federatie – A.N.K.F.K., si fondeaza Federatia Asociatiilor Franceze de Kungfu, Taiji si Baston – F.A.F.K.B.T. si Federatia de Viet-vo-Dao, sfatuit de marii Maestri vietnamezi.

In 1975, Maestrul Hoang Nam alege localitatea Antibes pentru a-si creste familia. Creeaza Asociatia Regionala de Arte Martiale de pe Coasta de Azur.

Prima sala din Antibes este situata pe strada Ames du Purgatoire, in Panoramic, mezaninul unei resedinte.

In 1977, se muta in centrul orasului, in Piata Gaulle si este numit Director Tehnic de Kungfu Wushu in cadrul FFKAMA.

Multi dintre elevii sai din Paris, vin sa studieze in mod regulat in Antibe, unii chiar se muta acolo. Guy Moëson, Jacques Briant et Vincent Pham vor fi pana la inceputul anilor ’80 discipolii Maestrului, continuand sa predea in Paris (la circa 150 de elevi) sau sa il asiste pe Coasta de Azur.

In 1978, Maestrul Hoang Nam se instaleaza definitiv pe strada Gairaud nr.3 din Antibe. La inceput, cursurile au loc la parterul vilei sale, langa strada, apoi in urma succesului avut, isi sacrifica gradina pentru a construi o sala separat, de 110 m2. In 1984, joaca in fimul “Paste Fericit” alaturi de Jean Paul Belmondo si sustine o demonstratie in Bercy, apoi anul urmator tine cursuri intr-o universitate din China.

In tot acest timp, elevii sai vechi isi deschid propriile lor sali, Vincent Pham si Guy Moëson in Paris, Maurizio Massara in Italia, Dominique Cauwengberg in Belgia, Georges Dimitras in Camerun, Alain Friedman in Pensylvania, Philippe Comes (1983) si Jean-Marc Guibilato (1988) in Cannes.

Tot in acest an, primeste medalia de Aur a Tineretii si Sporturilor in Val d’Oise si medalia de Argint din partea O.N.U.

In 1990 este numit cavaler in cadrul Ordinului de Merit Belgiano-Spaniol.

Pe 6 februarie 1992, in ziua sarbatorii Têt, se stinge din viata.

Ultimele articole

Campionatul National de Wushu 9 iulie 2022

Sambata 9 iulie 2022, Clubul Sportiv WuDao a participat la Campionatul National de Wushu unde s-au desfasurat probe de Taolu Modern si Wushu Sanda ( Full Contact )

Stagiu Tineri si Adulti 30 iulie – 5 august 2022

Stagiu Tineri si Adulti 30 iulie – 5 august 2022

In perioada 30 iulie – 5 august 2022, Clubul Sportiv WuDao organizeaza un stagiu de arte martiale pentru tineri si adulti la Complexul Ciuta din Buzau, un loc situat in Subcarpatii de Curbura, ce ofera un peisaj autentic muntenesc, propice pentru antrenamente in aer liber, pentru relaxare, dar si pentru drumetii in mijlocul naturii.

Stagiu Kung Fu Copii 25 – 30 iulie 2022

Stagiu Kung Fu Copii 25 – 30 iulie 2022

La sfarsitul lunii Iulie 2022, Clubul Sportiv WuDao organizeaza o tabara de arte martiale pentru copii la Complexul Ciuta din Buzau, un loc situat in Subcarpatii de Curbura, ce ofera un peisaj autentic muntenesc, propice pentru antrenamente in aer liber, pentru relaxare, dar si pentru drumetii in mijlocul naturii.