Kung Fu Wushu

Ce reprezinta?

Cum sunt antrenamentele?

Stilul de arte martiale Kung Fu Wushu reprezinta un sistem complex de lupta si autoaparare care cuprinde numeroase tehnici si strategii de atac si contra-atac al adversarului, imbinand disciplina martiala chineza (Kung Fu Wushu) cu exercitiile de respiratie si meditatie (Qi Gong), cu armonia si gratia disciplinei Tai Chi si cu tehnicile specifice stilului competitional Wushu Sanda.

Antrenamentele bazate pe acest stil martial imbina lovituri de pumni, brate si picioare cu diverse blocaje, prize si proiectari, pentru indepartarea atacurilor.

Exercitiile de lupta incep in mod controlat, sub forma de studiu, iar la nivel avansat lupta se exerseaza chiar si cu mai multi adversari.

Acest tip de lupta se exerseaza atat individual cat si cu parteneri. Exersarea individuala a luptei cu mai multi adversari este cunoscuta drept “taolu”. Taolu-ul presupune executarea unor succesiuni de miscari (lovituri de brate, picioare sau blocaje), care simuleaza lupta cu unul sau mai multi adversari imaginari, folosind atacuri, pozitii si tehnici de autoaparare cu semnificatii martiale.

Prin exercitii repetate de blocaje si lovituri, se ajunge la dobandirea andurantei, cresterea rezistentei, intarirea corpului si imbunatatirea conditiei fizice. Totodata, exersarea constanta a tehnicilor si a pozitiilor de lupta specifice stilului Kung Fu Wushu conduce la cresterea flexibilitatii si a supletii practicantilor.

Imbinarea procedeelor de lupta, a exercitiilor de conditie fizica si de durizare cu tehnicile de meditatie si respiratie duce la dezvoltarea atentiei si implicit la cresterea vitezei de reactie in lupta. Exercitiile de respiratie presupun concentrarea atentiei asupra inspiratiei, respectiv a expiratiei, ajutand practicantii sa isi dobandeasca linistea si sa se relaxeze. Meditatia este antrenamentul mintii, presupunand educarea si controlarea emotiilor si urmarind cresterea nivelului de concentrare, pentru linistirea mintii. Armonizarea tehnicilor de meditatie cu procedeele de lupta faciliteaza apararea si contra-atacul si creste rapiditatea si spontaneitatea.

Pe langa aceste beneficii directe pentru practicanti, stilul de arte martiale Kung Fu Wushu ajuta totodata la dobandirea “spiritului de luptator”, modeland personalitatea si atitudinea practicantilor, cultivand armonia cu cei din jur si urmarind in acelasi timp atingerea unei practici spirituale si martiale.

Clubul Sportiv WuDao antreneaza atat tineri si adulti cat si copii, armonizand sedintele de antrenament cu iesiri, petreceri si voie buna. Antenamentele de Kung Fu din cadrul Clubului WuDao urmaresc cresterea treptata a nivelului de pragatire al practicantilor si integrarea noilor cursanti, prin acomodarea lor cu tehnicile de baza ale stilului si in timp, prin stimularea acestora sa ajunga la nivelul de pregatire al colegilor de antrenament mai experimentati.

Participarea la cursurile organizate de Clubul Sportiv WuDao presupune totodata si antrenamente aditionale, precum si alte numeroase activitati de pregatire fizica si psihica a membrilor clubului. Astfel, anual se organizeaza stagii la munte si la mare, in tara sau peste hotare. China este deja destinatia de vacanta pentru multi dintre membrii clubului si mai nou, Franta si Germania sunt gazdele stagiilor internationale de pregatire in artele martiale chinezesti, organizate de Clubul WuDao.

Mai mult decat un club, WuDao reprezinta locatia armonizarii cu colegi de varste diferite, ocupatii si interese diverse. Participarea constanta la cursurile clubului WuDao duce la cresterea atentiei, atat in mediul martial cat si in afara acestuia, intarirea corpului si a conditie fizice si la o stare de relaxare, ce ajuta la un echilibru fizic si emotional si inlaturarea stresului.

In timpul luptei, practicantii invata sa se autocontroleze, sa atace si sa se apare in mod constient, urmarind sa isi perfectioneze tehnicile de lupta. Examenele de centura sunt momente mult-asteptate, care implica totodata si o incarcare emotionala pentru cursanti. In timp, practicantii inteleg ca antrenamentele constante si echilibrate reprezinta cheia depasirii emotiilor.

Clubul este afiliat la Federatia Romana de Wushu Kung Fu, ce ofera posibilitatea participarii la competitii nationale si internationale pentru practicantii clubului care doresc sa faca performanta, pe partea de lupta sau taolu.

In cadrul Clubului WuDao se predau mai multe stiluri organizate in cursuri separate:

Cursul de Kung Fu care cuprinde tehnici traditionale si moderne de autoaparare si taolu din stilurile Wudang Kung Fu, Tai Chi Quan, Qi Gong, Chang Quan, Nan Quan, Wing Chun;

Cursul de Kickboxing – Wushu Sanda care cuprinde tehnici de autoaparare folosind brate, picioare, secerari, proiectari, specifice stilurilor moderne gen Box, Kick Box, Full Contact.

Antrenamentele se desfasoara separat pentru copii si adulti. La curs pot participa baieti si fete, respectiv barbati si femei, incepatori sau avansati.