Istoricul scolii Wu Tao Kung Fu

Inainte de 2006

Stilul Wu Tao Kung Fu a fost creat de Maestrul Hoang Nam in 1962 si reprezinta o sinteza de diferite stiluri de arte martiale pe care acesta le studiase. Urmand traditia Maestrilor, nu preda acest stil decat celor mai avansati si demni elevi ai sai.

Unul dintre acesti elevi a fost Karl Ianovici, un maestru de la care Shifu Edmond Nervuzian a deprins esenta si bazele acestui stil. Atras de stilul Wu Tao Kung Fu, un sistem avansat si complex de lupta, bazat atat pe calitati fizice externe, cat si pe echilibru si utilizarea fortei interioare, Shifu Edmond Nervuzian in anii 80, deschide in Romania o scoala unde preda stilul Wu Tao Kung Fu. Acest stil este dezvoltat sub indrumarea lui Shifu Edmond Nervuzian si atrage numerosi practicanti.

In acea perioada practicarea artelor martiale era interzisa de catre regimul comunist dar, cu toate acestea, grupul de practicanti condus de catre Shifu Nervuzian a perseverat si asfel s-au format cativa dintre cei mai apreciati experti in arte martiale chinezesti din Romania, majoritatea continuand sa practice si sa predea si astazi cunostintele mostenite din acea vreme. O parte dintre acesti elevi sunt: Sifu Daniel Chivu (coordonator in romania al stilului Wu Tao Kung Fu), Iosif Becher, Marian Nae, Cosmin Crutescu, Doru Anastasescu si Mihai Tataru (in prezent instructor Choy Lee Fat), Cotea Eugen.

Acesta este un scurt istoric al scolii Wu Tao Kung Fu din romania cunoscut de mine si explicat de Sifu Edmond Nervuzian.

Din 2006 si pana in prezent

Incepand cu 2006, cautand sa pastrez traditia scolii Wu Tao Kung Fu, sub indrumarea profesorului Daniel Chivu, am predat acest stil bazat pe tehnici de autoaparare, taolu-uri si exercitii de Qi Gong si respiratie. Aceste tehnici mi-au fost predate cu pasiune si daruire de Sifu Daniel Chivu dar si de elevii lui: Marian Nae si Cosmin Crutescu intre anii 1998 si 2005.

Contributia lor a facut ca stilul Wu Tao Kung Fu sa fie practicat si azi in cadrul Clubului WuDao.

wu-tao-kung-fu
wu tao kung fu

Din dorinta de a intelege mai bine ceea ce practicam si de a aprofunda calea artelor martiale chinezesti incepem sa luam contact si cu alti profesori si maestrii.

In 2007 ajungem pentru prima data in legendarii munti din Wudang, China pentru a intra in contact cu scoala maestrului Yuan XiuGang. In 2009 toti instructorii scolii Wu Tao merg in Wudang pentru a invata sub indrumarea maestrului. Incepand cu 2010 sunt introduse in cadrul scolii tehnici specifice stilului Wudang Kung Fu.

In 2011 se infiinteaza Clubul Sportiv WuDao avand ca scop promovarea artelor martiale chinezesti Wushu Kung Fu. Tot atunci clubul se afiliaza la Federatia Romana de Arte Martiale iar instructorii devin acreditati de Ministerul Tineretului si Sportului.

Intre 2010 – 2011 se incepe studiul si aprofundarea Tai Chi Quan-ului de catre instructorii clubului. Se pun bazele Tai Chi-ului din stilurile Wudang, Chen si Yang.

In 2011 si 2012 instructorii dar si o parte dintre elevi viziteaza din nou Muntii Wudang, un loc magic si maiestuos aducand de acolo un bagaj de cunostinte impartasit cu generozitate de catre maestrii si profesorii chinezi, imbogatind si reimprospatand atat tehnicile, cat si spiritualitatea si cultura membrilor Clubului WuDao.

In 2012 si 2013 mergem in Antibes, Franta, pentru a lua contact cu fiul Maestrului Hoang Nam si cu scoala lui. Aici il intalnim pe Maestrul Hoang Nghi, un expert in artele martiale (campion mondial la Kung Fu, actor, cascador) si invatam primele forme de Wu Tao create de Maestrul Hoang Nam. Incepand cu 2012 sunt introduse in cadrul cursului formele stilului Wu Tao Kung Fu creat de Maestrul Hoang Nam.

 

wu-tao-kung-fu
wu tao kung fu

Tot in 2012, Maestul Ismet Himmet este invitat de Clubul WuDao sa sustina un seminar in Romania. In urma seminarului au fost predate principii fundamentale care stau la baza practicarii artelor martiale si spirituale din Wudang Pai.

Incepand cu 2012 sunt introduse in cadrul scolii tehnici specifice stilului Wudang Pai – WDP.

In 2014, Maestrul Ismet Himmet revine in Romania cu un nou seminar si continua sa ne predea stilul Wudang Pai – WDP. El ne recunoaste ca parte din familia Wudang Pai – WDP si ne acorda sprijinul pentru a putea dezvolta acest stil in Romania. Cunostintele dobandite sunt predate in cadrul cursului de Kung Fu Traditional.

Cumuland experienta instructorilor care au participat in diverse stagii de pregatire atat in tara cat si peste hotare, Clubul WuDao include mai multe cursuri:

Kung Fu Traditional = sistem traditional care include stilurile Wudang Kung Fu, WDP, Wushu, Wu Tao, Chang Quan, Tai Chi si Qi Gong.

Wushu Sanda (Qingda) = sistem de lupta care include tehnici de box, kick box si proiectari

Tai Chi = sistem traditional care include stilurile Wudang si Chen