Examen de centura Wu Tao Kung Fu 24 iunie 2012

iul. 12, 2012 | Examen centura

La primele antrenamente de Wu Tao Kung Fu esti coplesit de toate detaliile pe care ar trebui sa le retii : cand lovesti cu pumnul ar trebui sa tii cotul usor indoit, cand lovesti cu piciorul ar trebui ca lovitura sa fie controlata din bazin, cand blochezi ar trebui sa inaintezi spre lovitura si sa nu te retragi, taolu-ul ti se pare foarte lung si greu de retinut, iti dai seama ca nici macar nu respiri cum trebuie, cat despre exercitiile de forta… te straduiesti sa faci macar jumatate din cat ar trebui.

Dar in cateva luni, lucrurile stau cu totul diferit… loviturile incep sa capete forta si devin mult mai clare, taolu-urile par mai scurte acum, incepi sa te relaxezi cand esti chemat sa lupti cu un partener in fata tuturor si reusesti sa tii pasul la exercitiile de forta. Incepi sa simti ca se acumuleaza experienta si, daca exersezi cu cineva care face pentru prima data antrenamentul, te uiti la el cu un fel de nostalgie sau chiar il incurajezi pentru ca iti amintesti ca si tu « ai trecut prin asta ».

De obicei, cand te simti asa, inseamna ca ai parcurs o etapa si ca a venit momentul sa demonstrezi lucrurile pe care le-ai asimilat. Acesta este momentul cand se organizeaza un… examen de centura. Anul acesta, examenul de centura din cadrul Clubului Wu Tao Kung Fu a avut loc pe 24 iunie ; din fericire, desi s-a desfasurat intr-o perioada caniculara, in duminica aceea chiar a plouat, iar sala Liceului Costin Kiritescu a fost putin mai racoroasa decat de obicei pentru cele 200 de persoane pe care le-a gazduit.

Antrenamentele dinaintea examenului de centura au fost mult mai intense decat de obicei. Nu numai ca toate loviturile trebuiau sa fie executate corect, dar trebuia retinuta si denumirea lor; asa ca, deseori in timpul antrenamentelor, grupe de cate 10 persoane sau chiar mai mult, se strangeau in jurul unei foi de hartie si repetau mai ceva ca la examele de la facultate, denumirile loviturilor in chineza : Jik cheung, Yin cheung, Qua choy, etc. De la nici un antrenament nu mai lipsea exersarea taolu-urilor, iar intrebarea « ce urmeaza dupa miscarea x ? » era din ce in ce mai des folosita intre practicanti. Exercitiile de lupta cu partener au fost aduse la un nivel superior ; acum, trebuiau folosite cat mai multe combinatii din cele invatate, iar exercitiile de forta erau mai dese si repetarile mai numeroase decat de obicei. Inca o provocare a examenului de centura a fost proba demonstrativa, la care practicantii au trebuit sa dea dovada si de originalitate.

Rezultatele, bineinteles ca au fost pe masura asteptarilor : s-au obtinut centuri albe, galbene si portocalii, de catre practicanti cu varsta cuprinsa intre 4 si 35 de ani. Proba demonstrativa a aratat de cata ingeniozitate pot fi capabili niste elevi cu adevarat pasionati de ceea ce fac : au impresionat talentul in realizarea taolu-urilor, demonstratiile de lupta cu bastonul si nunchuck-ul, loviturile foarte rapide care au stins mai multe lumanari, spargerea bastoanelor de lemn pe brate sau abdomen si, nu in ultimul rand, spargerea a 1, 2, 3 sau chiar 4 placi de BCA dintr-o singura lovitura. La proba de lupta, practicantii au aratat nu numai ca stapanesc loviturile de brate si picioare, dar si ca au o buna capacitate de autocontrol si de stapanire a emotiilor. Demonstratiile copiilor au impresionat pe de o parte prin talentul de care au dat dovada, dar si prin naturalete si spontaneitate ; ei au reusit de mai multe ori sa smulga zambetele celor din sala.

Examenul de centura reprezinta intotdeauna nu numai un progres fizic, dar si psihic, prin depasirea anumitor bariere psihologice care ne impiedica sa ne dezvoltam. Acest efort continuu de autodepasire este cel care conteaza cel mai mult in final.