Poze si impresii din stagiul de la Moeciu 19 – 25 august 2013

aug. 26, 2013 | Stagii

Poze si impresii din stagiul de la Moeciu 19 – 25 august 2013

aug. 26, 2013 | Stagii

 

Ghicitoare:

Ce are 84 de picioare, 84 de urechi, 42 de inimi si 42 de glasuri diferite si zgomoatoase si face Fu Hu Quan la unison, in inima muntilor, sub ghidarea atenta a unui maestru?

Dintr-odata, linistea deplina a muntilor, prin care numai vantul suiera usor, s-a transformat in rasete cristaline, chiote de bucurie, tipete si urlete de libertate din momentul in care autocarul ce aducea copiii clubului WuDao din Bucuresti a ajuns la Moeciu de Sus, unde s-a desfasurat stagiul anual de Kung Fu, in perioada 19 – 25 august 2013.

Practicanti ai stilului de arte martiale Wu Tao Kung Fu, mari si mici, cu dimensiuni ce variau intre sub 1 m si aproximativ 2 m inaltime s-au aliniat de la mic la mare zi de zi, timp de 7 zile pentru a da salutul de inceput si de incheiere in cadrul celor trei antrenamente zilnice.

Daca la inceput se anunta o experienta haotica, in care copiii se harjoneau pe trambulina ori pe hamac intrerupandu-i pe cei mari din discutiile “de oameni mari” catarandu-se in spatele lor ori tragandu-i de par, de nas, de maini si de picioare, in scurt timp totul s-a armonizat la un simplu “ting”, cand toti practicantii au fost adusi la un numitor comun in cadrul sedintelor de antrenament. Acomodarea s-a facut rapid si in scurt timp participantii din acest stagiu au devenit familiarizati unul cu celalalt, chiar si cei mai mici cu cei mai mari, care isi spuneau pe nume fara prea multe formalitati.

Fara discriminari de varsta sau inaltime, toti stagiarii au practicat aceleasi exercitii de incalzire, aceleasi elemente cardio si aceleasi forme de taolu sau studiu. Cu alte cuvine, cu mic cu mare, cursantii clubului WuDao au alergat in sir indian, au mers pe urmele piticului, au sarit ca broscutele si s-au tarat precum crocodilii, au facut genefloexiuni, abdomene si flotari, exercitii de mobilitate, dupa care au trecut la miscarile complexe din taolu-ul Fu Hu Quan, urmand ca la final sa se destinda cu mult – asteptata parte de studiu – lupta. Pe scurt, acesta a fost programul zilnic al antrenamentelor de la Moeciu de Sus. Cu trei antrenamente pe zi, dintre care unul presupunea o drumetie in inima padurii, membrii clubului WuDao si-au antrenat spiritul Taoist atat prin exercitii fizice cat si prin exercitii de respiratie si meditatie.

Trezirea de dimineata se simtea prin zgomotele energice de tropait pe scari, insotite de clinchete vesele pe diferite voci cu incepere de pe la 6:00, ora la care cei mari se straduiau din greu sa mai prinda o ora de somn, printre glumele galagioase si farsele matinale ale celor mici. Dupa micul dejun urma antrenamentul de dimineata, apoi pauza pentru curatenie si odihna (si uneori si pentru joaca), urmata de masa de pranz si imediat dupa somnul de dupa – amiaza, din care cu greu se ridicau stagiarii pentru a merge la antrenamentul din padure. Urma apoi o ora de odihna pana la 18:00 cand incepea antrenamentul de seara, care se lungea pana la 20:00, cand se pregatea masa de seara. Dupa cina urma program de voie si incepand cu 22:00 cei mici cu greu se lasau convinsi sa mearga la nani comentand ca nu le este inca somn, in timp ce pleopele li se inchideau dupa inca o zi incarcata. Insa cei mari de abia incepeau incalzirea, cu bancuri, discutii entuziaste, prinse intre pragmatism si spiritualitate, ori jocuri de carti la un pahar de vin sau bere. Nu au lipsit antrenamentele “picante”, cand cei mici i-au provocat la studiu – lupta pe cei mari ori cand juniorii si-au ales preferatii dintre cei mari pentru a se lupta intre ei.

Intr-una din seri, vineri mai exact, cei mari s-au adunat la o discutie fara inhibitii despre meditatie, in cadrul careia fiecare si-a prezentat parerea, experienta personala si cateva reflectii despre meditatie. Elementul Yin al antrenamentelor de Kung Fu, meditatia reprezinta o componenta semnificativa ce intregeste practica artelor martiale, pe care in general practicantii cauta sa o dobandeasca pentru a isi desavarsi experienta martiala, antrenandu-si si mintea, complementar antrenamentului fizic.

Reiterand aventura colegilor de anul trecut, in activitatile celor mari a fost inclusa si o drumetie pe munte, inspre Saua Strunga, o excursie care a reprezentat o experienta frumoasa pentru temerari, cu peripetii si spirit de echipa. Si pentru ca li s-a promis, cei mici au beneficiat si ei de un traseu montan, cocotandu-se pe dealurile din zona, unde alaturi de ceilalti colegi au practicat exercitii de meditatie, s-au jucat cu lacuste si alte insecte, au cules flori si pietre pe care le-au daruit cu toata inima colegilor mai mari.

Din toata inima si-au impartit copiii cu ceilalti colegi si dulciurile si rontaielile pe care le aveau ascunse prin bagaje si care le-au fost confiscate, pentru a le fi inapoiate mai tarziu, sub forma de gustare, in cadrul activitatilor de grup.

Din activitatile de grup nu au lipsit nici petrecerile, de care s-au bucurat in special cei mici, beneficiind de muzica, specialitati romanesti la gratar, dulciuri si alte rontaieli, baloane, coifuri de petrecere si multa voie buna care i-au antrenat pe ritmurile de dans  pregatite special pentru gusturile lor moderne. Baietii mai dezghetati si-au invitat colegele de antrenament la dans, in timp ce cei mai timizi au primit invitatii directe si acrosante de la colegele care ii simpatizau, incercand in zadar sa se opuna zbantuielii in compania fetelor.

Una peste alta, antrenamentele au fost tratate cu seriozitate, astfel incat cu mic cu mare cursantii au invatat taolu-ul propus pentru acest stagiu, aratand roadele muncii de o saptamana in ultima zi a stagiului, in proba de verificare, pe care au trecut-o toti cei prezenti, ca dovada stand diplomele pe care le-au primit si cu care s-au mandrit parintilor, prietenilor si cunostintelor pe Facebook.

Timp de o saptamana muntii ce strajuiesc localitatea Moeciu de Sus au oferit peisaje marete si un aer proaspat, in timp ce soarele fie rasarea, fie apunea pe parcursul desfasurarii antrenamentelor de dimineata sau de seara, imbracand stancile din departare in hainute de nuanta rasaritului ori a apusului, dupa caz. Copiii au zburdat si s-au rostogolit pe pajistea alpina, au facut incantatii pentru indepartarea norilor si a ploii, s-au perindat dintr-o camera in alta, socializand cu colegii de antrenamente, lasand ce e drept, putin timp adultilor pentru a se odihni si spre final au dat si interviuri pentru a imortaliza impresiile lor despre stagiu. Febra musculara s-a facut si ea simtita in urma antrenamentelor in forta, iar cei mari au resimtit un pic si oboseala dupa noptile de socializare si antrenamentele matinale. Insa stagiul de la Moeciu de Sus din perioada 19 – 25 august a fost o experienta de-a dreptul antrenanta si memorabilia, care a promovat armonia si linistea interioara, dobandite in urma exercitiilor fizice si a programului echilibrat.

Raspunsul la ghicitoarea de mai sus nu poate fi decat: echipa clubului WuDao la Moeciu de Sus, in 2013.

Mai multe poze  – click aici!

 

Ultimele articole

Evantaiul ca Arma de Autoaparare

Evantaiul chinezesc, cunoscut și ca „tie shan” (evantaiul de fier), a evoluat de la un accesoriu elegant la o armă ingenioasă folosită în arte marțiale. Popular în perioada dinastiei Ming, era utilizat pentru apărare, distragerea adversarului sau atacuri surprinzătoare. Fabricat din materiale rezistente, evantaiul combina funcționalitatea cu estetica, devenind un simbol al creativității culturii chineze. Astăzi, este folosit în demonstrații artistice, păstrându-și locul în moștenirea culturală a Chinei.

Tabara de Kung Fu pentru Copii

Tabara de Kung Fu pentru Copii

La sfarsitul lunii iulie 2024, Clubul Sportiv WuDao organizeaza o tabara de arte martiale pentru copii la Complexul Ciuta din Buzau, un loc situat in Subcarpatii de Curbura, ce ofera un peisaj autentic muntenesc, propice pentru antrenamente in aer liber, pentru relaxare, dar si pentru drumetii in mijlocul naturii.