Legatura dintre Qi si respiratie in practica Qigong-ului

iun. 10, 2011 | Articole

Legatura dintre Qi si respiratie in practica Qigong-ului

iun. 10, 2011 | Articole

In arta Qigong-ului, respiratia dirijeaza energia Qi

Rspirtia si qi-ulIn traditiile spirituale ale Asiei si in special in arta Qigong-ului, respiratia a fost intotdeauna considerata a fi o stiinta foarte exacta de manevrare a energiei Qi si o ramura importanta a artelor curative. Din moment ce medicina occidentala nici macar nu recunoaste respiratia si energia ca factori decisivi in sanatatea si vindecarea umana, notiunile occidentale despre respiratie sunt limitate la schimbul elementar de gaze de la nivelul plamanilor. Dar respiratie presupune mai mult decat „aer cald”.

In medicina chineza, oxigenul este privit ca element nutritiv esential al vietii postnatale, asemenea vitaminelor, mineralelor si proteinelor, si, in consecinta, aerul, care furnizeaza acest element, e considerat ca un fel de „aliment”. Energia veritabila care alimenteaza functiile postnatale este asadar o sinteza de nutrienti, extrasi din hrana si apa prin digestie, si oxigen, extras din aer prin respiratie. Totusi, aerul contine mai mult decat o combinatie chimica de gaze elementare: contine si energie si are o puternica polaritatea electromagnetica. Aceasta e forma atmosferica de energie asimilata prin respiratie, qi-ul din Qigong-ul chinez si prana din practica Pranayama din India, si este exact la fel de important ca si oxigenul pentru sanatatea si vindecarea umana.

Legatura dintre ionii negativi, respiratie si Qi

Qi-ul se gaseste in aer in fragmente moleculare hiperreactive minuscule care au o sarcina negativa echivalenta cu cea a unui electron. Cunoscute in stiinta occidentala sub numele de „ioni negativi”, aceste particule vibrante incarcate cu sarcina electromagnetica sunt produse in mod natural in aer prin actiunea radiatiilor de unde scurte emise in atmosfera de Soare si de alte corpuri astrale; deasupra oceanelor, lacurilor si raurilor prin evaporarea si agitarea apei; prin miscarea vantului deasupra spatiilor intinse deschise, cum sunt muntii si deserturile. Cunoscut sub numele de „ionizare”, acest proces sparge moleculele de aer in fragmente si incarca energetic particulele rezultate, sub forma unei sarcini negative.

Qigong si ionii negativiIonii negativi reprezinta factorul care ii ofera aerului proaspat vitalitatea sa caracteristica si, astfel, chinezii numesc aerul qi – energie. Cel mai puternic qi atmosferic se gaseste la altitudini mari, in munti, acolo unde radiatiile de ionizare de la soare si stele sunt cele mai puternice si se combina cu efectele de ionizare ale vantului care bate nestavilit si ale raurilor repezi. Acesta este unul dinte motivele pentru care pustnicii si yoghinii din Asia au preferat in mod traditional sa traisca si sa isi desfasoare practicile pe munti inalti, acolo unde qi-ul e intotdeauna puternic, stabil si pur. Energia ionica negativa a qi-ului atmosferic explica si efectele revitalizante experimentate pe plaja sau in timpul navigarii pe mare, acolo unde actiunea vantului si cea a apei produc o rezerva abundenta de ioni negativi in aer.

Pe de alta parte, poluantii atmosferici asemenea fumului, prafului, gazelor de esapament si efluviilor de substante chimice toxice din industrie patrund in aer sub forma unor molecule mari, incete si grele care au o sarcina pozitiva si a caror prezenta secatuieste aerul de qi-ul sau natural. Astfel de poluanti inhiba oscilatia libera a ionilor negativi, incatusandu-i si privandu-i de energia lor vibranta. Aerul proaspat de la munte sau de la tara contine un raport mediu de trei ioni negativi la unul pozitiv, iar acest tip de aer ii induce trupului o vitalitate puternica, odata cu fiecare respiratie. Dimpotriva, aerul dintr-un oras mare si poluat are doar un ion negativ la cinci sute de ioni pozitivi, acest lucru reducand in mod drastic, de 1500 de ori, vitalitatea atmosferica. Instalatiile de aer conditionat si de incalzire secatuiesc si ele aerul de forta sa vitala, prin neutralizarea ionilor negativi.

Polaritatea campului influenteaza calitatea respiratiei si energia Qi

Taoismul si qi-ulCelalalt factor energetic din aer este reprezentat de polaritatea campului sau „panta de potential”. Acesta se refera la diferenta de potential in voltaj intre doua puncte, factor care determina forta totala a campului electromagnetic dintr-o anumita zona. Forta acestui camp determina, la randul ei, cat de activ vibreaza ionii negativi din campul respectiv sau cat de repede circula energia intre diferite puncte din cadrul campului. La munte, de exemplu, panta de potential poate atinge cateva sute de volti pe metru, ceea ce insemna ca, in cazul unei persoane care are o inltime de doi metri, energia va circula cu o forta de potential de 400 pana la 500 de volti de la cap pana la picioare. In orasele mari, aglomerate de cladiri inalte, ca si in spatiile inchise dinauntrul acestor cladiri, aerul nu are, practic, nici o panta de potential, aerul ramanand „necirculat”.

Din punct de vedere taoist, aceasta polaritate atmosferica se reduce din nou la incarcatura pozitiva yang a boltii ceresti (Cerul) si incarcatura negativa a scoartei (Pamantului). Intre acesti doi poli se afla oameni (Unitatea) si alte organisme vii, care au rolul de conductori ai fluxului de energie intre bolta cereasca si scoarta Pamantului. Aceasta reprezinta o fateta importanta a Armoniei Cerului, Pamantului si Umanitatii. O panta de potential de cateva sute de volti pe metru facilizeaza cu mult fluxul liber de energie prin sistemul uman, asigurand, astfel, o incarcatura completa cu qi a fiecarui tesut si a fiecarei celule din corp.

Generatoarele de ioni negativi – o solutie pentru imbunatatirea calitatii respiratiei si a Qi-ului

Un raport realizat de o firma care fabrica generatoare de ioni negativi pentru module in care astronautii calatoresc in cadrul programelor spatiale din Statele Unite afirma: „Curentul electric cauzat de prezenta unui camp electric trece prin toate celulele, organele si prin intregul sistem nervos si stimuleza atat metabolismul, cat si celelalte functii fiziologice ale organismelor vii… Daca acest camp este foarte slab, se vor manifesta stari de oboseala, apatie si lipsa de vitalitate. Aceasta este cauza principala a oboselii si amortelii pe care o simtim in masini, avioane, tancuri, submarine si trenuri, iar acum si in capsulele spatiale.”

Daca liniile aeriene ar instala generatoare de ioni negativi in avioane, asa cum se face in cazul tuturor capsulelor spatiale, acest lucru ar usura cu mult starea de ameteala pe care o au pasagerii in timpul zborurilor lungi, prin incarcarea aerului din cabina cu polaritatea energetica si de camp. De asemenea aerul din cabina ar fi purificat, pasagerii fiind, astfel, protejati impotriva infectiilor produse de bacterii si alti poluanti existenti in aerul statut, recirculat, pe care sunt obligati cu totii sa il imparta pe o perioada lunga de timp. O caracteristica unica a generatorilor de ioni negativi este aceea ca, in afara de reincarcarea cu qi a aerului statut, fluxul continuu de ioni negativi pe care acestea il produc neutralizeaza ionii pozitivi din praf, substante chimice, virusuri si alti poluanti aerieni, precipitandu-i din aer spre podea. In plus, aceste aparate cosuma mai putina energie decat becurile si de aceea sunt foarte economice. In Japonia, unde puterea qi este inteleasa, cladirile inalte de birouri sunt frecvent dotate cu generatoare de ioni negativi, lucru ce ar putea foarte bine sa constituie unul dintre secretele renumitei productivitati a Japoniei.

In practica Qigong, nu intamplator este recomandata respiratia pe nas

Qigong si respiratiaSpre deosebire de oxigen si dioxid de carbon, care trec din si in fluxul sanguin prin intermediul plamanilor, energia ionilor negativi a qi-ului este absorbita in sistemul uman in principal prin receptorii extrem de sensibili localizati de-a lungul canalelor nazale si a cavitatii sinuzale a nasului. Acesta este motivul pentru care aerul este intotdeauna inhalat pe nas in practica Qigong, si niciodata pe gura. Pe masura ce aerul este inspirat prin canalele rasucite sau cornetele nazale, energia sa ionica e absorbita prin intermediul acestor receptori si transmisa direct atat prin meridiane, cat si prin nervi si prin fluxul sanguin, circuland usor spre creier, spre sistemul nervos, organe si tesuturi. Aceasta energie reincarca fiecare celula din corp, echilibreaza polaritatea tuturor celulelor si tesuturilor si dizolva toxinele din sange sau alte fluide corporale, prin neutralizarea sarcinii lor pozitive, cu ajutorul propriei sarcini negative.

Marimea, forma si gradul de convolutie ale canalelor nazale sunt concepute in asa fel incat sa extraga un maxim de energie din aer, facand-o sa treaca printr-un canal lung si intortochiat deasupra unei suprafete intinse inainte sa ajunga in plamani. Aceste canale, presarate cu receptori qi, sunt reglate automat de tesutul erectil spongios din nas, asemanator ca functie cu tesutul erectic din organele sexuale si din sani. Aceste tesuturi controleaza fluxul aerului prin nas cu ajutorul deschiderii si inchiderii alternative ale canalelor din partea dreapta si din partea stanga.

Sursa: Qi Gong – Manual de initiere
Autor: Daniel Reid

Ultimele articole

Subiecte Teorie Examen Centura

Subiectele de teorie se prezinta in ziua examenului in scris si oral. Daca sunt copii care nu au invatat sa scrie pot sa deseneze. Va rugam sa lasati libertatea copiiilor de a scrie / desena ce inteleg ei. Pentru documentie se pot folosi si alte surse in afara de cele recomandate. CENTURA GALBENA Ce este Ying si Yang ? Numaratoarea in chineza de la 1 - 10 Documentatie: https://wutaokungfu.ro/simbolul-tai-chi-yin-si-yang-tao/ Documentatie: https://wutaokungfu.ro/dictionar-roman-chinez-online/...
Tabara de Kung Fu pentru Copii 17 – 22 iulie

Tabara de Kung Fu pentru Copii 17 – 22 iulie

La sfarsitul lunii iulie 2024, Clubul Sportiv WuDao organizeaza o tabara de arte martiale pentru copii la Complexul Ciuta din Buzau, un loc situat in Subcarpatii de Curbura, ce ofera un peisaj autentic muntenesc, propice pentru antrenamente in aer liber, pentru relaxare, dar si pentru drumetii in mijlocul naturii.

Stagiu Tineri si Adulti 26 august – 1 septembrie

Stagiu Tineri si Adulti 26 august – 1 septembrie

In perioada 27 iulie – 2 august 2024, Clubul Sportiv WuDao organizeaza un stagiu de arte martiale pentru tineri si adulti in statiunea Sarata Monteoru din Buzau, un loc situat in Subcarpatii de Curbura, ce ofera un peisaj autentic muntenesc, propice pentru antrenamente in aer liber, pentru relaxare, dar si pentru drumetii in mijlocul naturii.