Cele 10 Principii Stravechi din Wudang Pai

aug. 15, 2012 | Articole

Cele 10 Principii Stravechi din Wudang Pai

aug. 15, 2012 | Articole

< intoarcere la articole

Wudang Pai sau Scoala Wudang cuprinde un sistem complex de practici, care se adreseaza atat corpului, cat si spiritului, si care au fost transmise de catre maestrii daoisti de-a lungul mai multor secole, din generatie in generatie pana in prezent. Wudang Pai cuprinde numeroase discipline, printre care se numara si caligrafia, studiul scrierilor stravechi, muzica, artele martiale, Qigong-ul si meditatia.

Baza tuturor acestor practici o constituie cele 10 Principii Stravechi, despre care profesorul Ismet Himmet afirma :

« Cele 10 Principii Stravechi reprezinta spiritul Scolii Wudang Pai si dau viata practicilor, la fel cum respiratia anima corpul uman. Dorinta noastra este de a readuce la viata aceste Principii Stravechi din Muntii Wudang si de a le face accesibile nu numai elevilor chinezi, ci si elevilor straini. Principiile din Scoala Wudang Pai sunt o mare oportunitate pentru fiecare artist martial, de a intelege esenta care sta la baza stilului pe care il practica, pentru ca in mod fundamental toate stilurile martiale au aceeasi baza. »

Cele 10 Principii Stravechi constituie tema unui workshop pe care profesorul Ismet Himmet il va sustine pe 22 si 23 septembrie in Bucuresti. Acesta va aborda atat din punct de vedere teoretic, cat si practic Cele 10 Principii Stravechi.

Mai jos puteti regasi tematica workshop-ului, prezentata sub forma unei scurte descrieri a fiecarui principiu, descriere realizata de profesorul Ismet Himmet :

1. Totul este un singur lucru

Aceasta inseamna in primul rand, ca tu si eu nu suntem separati unul de altul. Suntem un singur suflet care traieste o experienta in constiinta ta si o alta experienta in constiinta mea. In consecinta, noi oamenii nu traim o experienta spirituala, ci Spiritul isi exprima aspectele profunde intr-o experienta umana. Oamenii care ma vad pe mine, imi spun Ismet, privind la tine oamenii vad acelasi Spirit Unic pe care il numesc cu numele tau. Concluzia este ca fiecare dintre noi ne putem cultiva capacitatea de a percepe din ce in ce mai mult acest Spirit Unic atunci cand privim lumea inconjuratoare.

Simbolul Taiji Yin si Yang2. Principiul Yin – Yang, simbolul Armoniei

Taijiquan-ul, una dintre practicile martiale din Muntii Wudang, te ajuta sa exprimi in lupta abilitati opuse, simbolizate prin principiul Yin-Yang : moale si tare, rapid si lent, agil si inradacinat, exploziv si calm.

Nemiscarea singura nu este suficienta pentru a atinge conditia de iluminare, pentru ca viata de zi cu zi inseamna Miscare, nu Nemiscare. De aceea, trebuie sa invatam sa meditam in cadrul Miscarii. Taijiquan-ul nu este doar o forma artistica, este Meditatie in Miscare, adica Nemiscare in Miscare!

Cele 3 comori principii daoiste3. Cele 3 Comori : Jing, Qi, Shen

Totul este creat si influentat de Cele 3 Comori.

Jing (esenta) este principiul de baza din corpul uman. Poate fi tradus ca Samanta, sau mai profund ca baza din care este formata lumea materiala.

Qi este tradus cel mai frecvent ca energie, dar intelesul sau este mult mai profund decat cel de energie. Este curgere, fluiditate, este o legatura fluida intre doua puncte, intre Yin si Yang. Energia se manifesta din Qi, dar nu este Qi. Qi poate manifesta energie, dar energia nu este Qi.

Shen (Spiritul) este aspectul pe care nu il putem defini, pentru ca este indescriptibil, la fel ca DAO (divinitatea)! Este aspectul manifestat / viu al lui DAO.

Acest principiu ne invata ca trebuie sa cultivam corpul material extern (Jing), spiritul (Shen) si legatura dintre acestea doua (Qi).

Cele 4 aspecte yin Yang4. Cele 4 Faze care creeaza miscarea

Fara a cunoaste felul in care se transforma cele 2 forte contrarii Yin si Yang, nu te poti misca corect atunci cand practici Taijiquan. Miscarea devine naturala si puternica daca aplicam principiile celor 4 Faze ale Taijiquan-ului in corpul si mintea noastra : Yin, Jumatate Yin, Yang, Jumatate Yang.

Controlul Intentiei este cel putin la fel de important ca si controlul corpului. Intentia la randul ei, trece printr-o faza Yin, printr-o faza Yang, printr-o Faza jumatate Yin si printr-o faza jumatate Yang. Aceasta inseamna ca doar cu intentia potrivita exprimata in momentul potrivit, miscarea va prinde viata. Oricine (chiar si cei neexperimentati) isi pot da seama privind o persoana care exerseaza Taijiquan, daca aceasta face doar o « reprezentatie » sau daca exprima cele 4 Faze.

5. Cele 5 Elemente care se creeaza si se distrug unul pe celalalt

Cele 5 elementeCele 5 Elemente : Metal – Apa – Lemn – Foc – Pamant

Cele 5 Animale : Sarpe – Testoasa – Dragon – Cocor – Tigru

Cele 5 Organe : Plamani – Rinichi – Ficat – Inima – Stomac

6. Cele 6 Armonii / Legaturi interioare si exterioare

Cele 3 Armonii / Legaturi externe (wài sān hé) sunt :

1) jiān y kuà hé Armonia/Legatura dintre umeri si solduri

2) zhu y xī hé Armonia/Legatura dintre cot si genunchi

3) shu y zú hé Armonia/Legatura dintre palme si talpi

Cele 3 Armonii / Legaturi interne (neì sān hé) sunt :

1) xīn y yì hé Armonia/Legatura dintre Inima si Minte

2) yì y qì hé Armonia/Legatura dintre Minte si Qi

3) qì y lì hé Armonia/Legatura dintre Qi si Putere / Energie

Odata ce un practicant a asimilat cele 3 Armonii/legaturi externe, deja poate fi considerat un artist martial de nivel inalt si oricine poate observa maiestria in miscarile sale. Dar asimiland cele 3 Armonii / Legaturi interne, lucru mult mai dificil de realizat, nivelul persoanei respective va creste considerabil mult mai mult decat inainte.

7. Cele 7 Stele

Cele 7 Stele reprezinta cele 7 arme de care dispune corpul nostru intr-o lupta, pentru a ataca adversarul. Acestea sunt : capul, umerii, coatele, mainile / incheieturile, soldurile, genunchii, talpile. Toate aceste puncte trebuie bine antrenate pentru atac si aparare.

8. Cele 8 Trigrame Ba Gua ca forme de atac si contra-atac in lupta

Daca cel care ataca aplica Trigrama CER il poti contracara cu usurinta aplicand trigrama Pamant. Daca te ataca cu trigrama FOC, ii poti raspunde cu Trigrama Apa, etc.

Cele 8 Energii din sistemul SHE HE XIANG ZHENG (Jocul Sarpelui si al Cocorului specific regiunii Wudang) sunt comentate impreuna cu cele 8 Trigrame din YI JING (Cartea Transformarilor).

Acest principiu ne invata cum sa raspundem unui atac in mod corect astfel incat adversarul sa primeasca exact ce a dat. Antrenamentul autentic avansat de Impingere a Palmelor ne invata cele 8 reactii naturale la un atac.

9. Cele 9 Abilitati care ne invata atitudinea corpului

Este sistemul avansat de Mers Ba Gua, in jurul a 9 poli, intr-un mod specific. Invatam sa pasim repede, cu usurinta si agilitate, dar ramanand inradacinati, in timp ce partea superioara a corpului se misca foarte usor, devenind astfel invincibili pentru adversar.

10. Cele 10.000 de lucruri provin din UNUL (Zhuang Gong) si se intorc in UNUL !

Aceasta inseamna ca la acest nivel practicantul este LIBER, nu mai aplica nici o tehnica, nici o forma, ci maiestria perfecta este folosita in mod liber in orice situatie / directie… Totul a pornit din UNUL (stadiul de Meditatie) si, dupa ce au fost invatate toate tehnicile, totul se reintoarce la origini.

Cele 10 Principii Stravechi au fost predate de la maestru la discipol in descendenta Xuan Wu, plecand de la Zhang Song Xi (prima generatie sub cei 7 discipoli ai lui Zhang San Feng, intemeietorul Taijiquan-ului).

< intoarcere la articole

Articole pe aceeasi tema:

Wudang Xuan Wu Pai – artele martiale si spirituale din Wudang

Biografia Maestrului Ismet Himmet – Wudang Pai

Cele 10 Principii Stravechi din Wudang Pai

The 10 Ancestral Principles from Wudang Pai Workshop

Ultimele articole

Subiecte Teorie Examen Centura

Subiectele de teorie se prezinta in ziua examenului in scris si oral. Daca sunt copii care nu au invatat sa scrie pot sa deseneze. Va rugam sa lasati libertatea copiiilor de a scrie / desena ce inteleg ei. Pentru documentie se pot folosi si alte surse in afara de cele recomandate. CENTURA GALBENA Ce este Ying si Yang ? Numaratoarea in chineza de la 1 - 10 Documentatie: https://wutaokungfu.ro/simbolul-tai-chi-yin-si-yang-tao/ Documentatie: https://wutaokungfu.ro/dictionar-roman-chinez-online/...
Tabara de Kung Fu pentru Copii 17 – 22 iulie

Tabara de Kung Fu pentru Copii 17 – 22 iulie

La sfarsitul lunii iulie 2024, Clubul Sportiv WuDao organizeaza o tabara de arte martiale pentru copii la Complexul Ciuta din Buzau, un loc situat in Subcarpatii de Curbura, ce ofera un peisaj autentic muntenesc, propice pentru antrenamente in aer liber, pentru relaxare, dar si pentru drumetii in mijlocul naturii.

Stagiu Tineri si Adulti 26 august – 1 septembrie

Stagiu Tineri si Adulti 26 august – 1 septembrie

In perioada 27 iulie – 2 august 2024, Clubul Sportiv WuDao organizeaza un stagiu de arte martiale pentru tineri si adulti in statiunea Sarata Monteoru din Buzau, un loc situat in Subcarpatii de Curbura, ce ofera un peisaj autentic muntenesc, propice pentru antrenamente in aer liber, pentru relaxare, dar si pentru drumetii in mijlocul naturii.